Over de Hersen Darm Stichting

Wij willen dat kinderen en jongvolwassenen structureel behandeld kunnen worden voor hun gezondheidsproblemen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wij willen daadwerkelijk de problemen bij de wortel aanpakken en niet louter symptoombestrijding toepassen.

Annemaaike Serlier van den Bergh Voorzitter van de Hersen Darm Stichting

Dr. Annemaaike

Oprichtster Hersen Darm Stichting

Dr. Annemaaike Serlier-van den Bergh (1965) is klinisch neuropsycholoog BIG specialist en verbonden aan diverse praktijk-instellingen en organisaties. Haar bekendheid dankt ze aan haar onderzoek naar de non-verbale leerstoornis NLD en haar uitspraak ”eerst het praatje en dan pas het plaatje”. Naast haar praktijkgerichte invalshoek ”het gaat niet om de diagnose maar om de aanpak” wil ze aan kinderen, jongeren en ouders duidelijk maken welke manier van leren en zijn het beste bij hen past. ”De handleiding van wie je bent krijg je niet bij je geboorte mee” maar het bepaald wel de rest van je leven. ”’Het gaat pas mis als je dingen doet die niet bij je horen”. Het is dus belangrijk om te weten wat je sterkte-en-zwakte-profiel is. Dit neurocognitief en sociaal profiel is de basis van het praktijkgericht I AM (Intelligence Attention Memory) onderzoek.

Recent vergelijkt ze bij kinderen en jongeren hun neuropsychologisch profiel met hun darmflora (microbioom) profiel om na te gaan hoe de aandacht-concentratie, stemming en kwaliteit van leven, met een complementaire behandeling geoptimaliseerd kan worden.

Naast haar klinisch praktijkwerk en supervisor, is ze voor praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek en onderwijs verbonden aan de Universiteit Maastricht, Faculteit Psychology and Neuroscience, capaciteitsgroep Neuropsychology and Psychofarmacology. Haar publicaties en onderzoekslijnen hebben betrekking op ”taaldenkers in een beeldcultuur”, ”Kinder-Neuro-biologische-Psychologie” en ”kinderneuropsychologische vragenlijst en testontwikkeling”. Vanuit haar werklokatie op de High Tech Campus zijn diverse eLearning en eHealth projecten opgestart.

 

Contactgegevens

Dr. A. Serlier van den Bergh
aserliervdbergh@hersendarmstichting.nl